Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κρητικά Χριστούγεννα

Της Στέλλας Σενετάκη, τμήμα Γ3 του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Το έθιμο των Χριστουγέννων...!!!

Το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων χάθηκε όταν ήρθαν στην Ελλάδα τα έθιμα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Ο στολισμός των βιτρινών και η διασκέδαση σε κέντρα διασκεδάσεως δεν είναι ελληνικά έθιμα. Κάποιοι φεύγουν και πάνε διακοπές ξεχνώντας ότι τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή την οποία δεν υπάρχει καλύτερο από το να τη γιορτάζουμε όλη η οικογένεια μαζί, στη ζεστασιά του σπιτιού μας. Υπάρχουν όμως και τα έθιμα της Κρήτης, τα οποία μπορούμε να πούμε ότι έχουν μείνει αναλλοίωτα.

Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα...!!!

Σαράντα μέρες πριν τα Χριστούγεννα αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Οι πιστοί σταματάνε να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά). Στις αρχές του Δεκεμβρίου στολίζονται τα σπίτια τα μαγαζιά και οι νοικοκυρές "βγάζουν από τα συρτάρια" τις συνταγές για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα οποία τρώγονται την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τη λήξη της νηστείας.

Παραμονές και η ημέρα των Χριστουγέννων...!!!

Παραμονές Χριστουγέννων τα παιδιά, είτε σε παρέες είτε μόνα, πηγαίνουν να τραγουδήσουν τα καθιερωμένα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Οι άντρες την παραμονή, σφάζουν το χοίρο και στη συνέχεια, την ημέρα των Χριστουγέννων, φτιάχνουν από αυτόν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, όπως: Λουκάνικο, απάκι, πηχτή (ή αλλιώς τσιλαδιά), σύγκλινα κ.α. Βέβαια αυτό σήμερα δε γίνεται, όμως υπάρχουν στην αγορά έτοιμα τέτοια παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία χρειάζεται μόνο να τα τηγανίσεις ή να τα βάλεις στο φούρνο (ανάλογα με το πώς το επιθυμείς).

Τέλος, το πρωί των Χριστουγέννων τα παιδιά και οι μεγάλοι σηκώνονται και εύχονται ο ένας στον άλλον χρόνια πολλά, ανταλλάζουν και ανοίγουν τα δώρα τους. Στη συνέχεια περνάνε την υπόλοιπη μέρα μαζί παίζοντας και……τρώγοντας…!!!

Καλά Χριστούγεννα και με υγεία και χαρά το καινούριο έτος...!!!

1 σχόλιο: